Hoe écht deconnecteren tijdens je vakantie?

De grens tussen werk- en privétijd vervaagt. Dit maakt het voor sommigen moeilijk om hun werk los te laten. Na de werkuren, in het weekend maar ook op vakantie. Hoe zorg je er als werkgever mee voor dat je werknemers na hun vakantie uitgerust en met een ontspannen gevoel weer aan de slag kunnen? Met deze 5 tips geef je hen de tools in handen om écht te deconnecteren.

Hoe écht deconnecteren tijdens je vakantie?

Heb je vrijaf? Laat je werk dan thuis. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet voor iedereen. Vakantie is nochtans het ideale moment om volledig te ontspannen en tot rust te komen. Zo krijg je terug energie, ervaar je minder stress en verbetert je welzijn.

Met volgende vijf adviezen zet je je medewerkers alvast op weg om geslaagd te deconnecteren.

1. Bereid je afwezigheid goed voor

Breng je collega’s tijdig op de hoogte van je vakantieplannen. Zo weet iedereen wanneer je afwezig bent en kan hier ook rekening mee gehouden worden. Denk ook aan de praktische zaken zoals je lopende taken doorgeven en een out-of-office instellen. Deze kleine voorbereidingen helpen je met een gerust hart op vakantie te vertrekken.

2. Bouw je werk langzaam af

De week voor je vakantie is vaak een hectische periode waarin nog vanalles moet gebeuren. Denk maar aan het inpakken, de route plannen, reispapieren in orde brengen, … Hierdoor heb je veel aan je hoofd naast je werk, waardoor je minder gefocust bent op het werk. Ons mentaal welzijn blijkt in deze periode ook veel lager te liggen. Bouw daarom de laatste week je werk rustig af en plan je agenda niet te vol. Zo maak je de overgang naar vakantiemodus voor jezelf aangenamer.

3. Zet je meldingen uit

Hoe verleidelijk het ook is, bekijk geen mails of gesprekken op vakantie. Zet al je meldingen uit en probeer jezelf even volledig los te koppelen van al het werkgerelateerde.

Sinds dit jaar is ook het recht op deconnectie ingevoerd, wat wil zeggen dat je werkgever je niet mag storen tijdens je vakantie. Tijd dus om ongestoord tot rust te komen.

4. Nieuwe ideeën? Schrijf ze op

Geeft de zon, de rust of de nieuwe omgeving jouw fantastische ideeën of inzichten over het werk? Super, de vakantie doet haar werk. Schrijf deze ideeën zeker op of sla ze op in je telefoon. Dan kan je er op een later tijdstip met een gerust hart op terugkomen.

5. Bouw voldoende rustmomenten in, ook tijdens het jaar

Vakantie zien we vaak als de ultieme periode om de batterijen op te laden. Goed dat je even tijd voor jezelf neemt, maar doe dit ook doorheen het jaar. Het is belangrijk om genoeg herstelmomenten in te lassen om de positieve effecten van deconnecteren te ervaren. Anders kan het effect van die zorgeloze vakantie al snel verdwenen zijn.

BloomUp en Vanbreda zorgen voor veerkrachtige medewerkers

Wil jij je medewerkers beter laten deconnecteren en leren hoe ze ook doorheen het jaar herstelmomenten kunnen inplannen? Vanbreda en BloomUp bieden een groeitraject aan om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Elke medewerker kan zelfstandig of onder begeleiding aan de slag gaan via de app en stap voor stap kennismaken met de knepen van deconnecteren.